Hoppa till innehåll

Travregler

  • av
Att spela på hästkapplöpning online

Som alla sporter har även trav ett omfattande regelverk. Det omfattar allt från starter och hur spårbyte får göras, till hur hästarna ska skötas och till doping. Det sistnämna är like lite tillåtet i denna som någon annan sport. I Sverige bestäms reglerna av organisationen Svensk Travsport. Vi har listat några av de viktigaste reglerna samt vad som händer när de inte följa.

Galopp

Om en häst galopperar två gånger eller mer på en 150-meterssträcka, alternativt över mållinjen blir diskvalificerad. Börjar hästen galoppera ska den styras ur fältet. Är hästen instängd, så det inte är möjligt att styras ur fältet, ska hästen i stället tas ned i fältet. Detta ska göras utan att störa de övriga hästarna.

Spår och störningar

De hästar som leder ska ligga i innerspåret. Omkörningar ska göras i ytterspåret. Undantaget är om det finns tillräcklig plats i innerspåret. Vid upplopp ska ekipagen hålla samma spår som de hade när sista kurvan passerades. Under inga omständigheter får man störa de andra ekipagen. Störningar kan exempelvis vara att göra oljud, sakta ner på tempo eller snäva vändningar.

Drivningar

Endast måttlig användning av drivning är tillåtet. Det är alltså när kusken använder körspöet för att pusha hästen lite extra. Det måste användas på ett vårdat sätt. Drivning kan exempelvis användas på upploppet för mindre korrigeringar, samt ett fåtal gånger under upploppet. Att ge flera snabba slag eller sparkar på hästen är helt förbjudet. Sverige har de hårdaste reglerna i världen kring detta.

Straff vid regelbrott

  • Böter på upp till 200 000 kr
  • Varningar
  • Förbjudet att delta i tävlingen. Det kan vara under en viss period eller vid allvarliga regelbrott – för livstid.
  • Förbjudet att besöka specifika travbanor. Det kan vara under en begränsad tid eller för alltid.
  • Förbjudet att besöka alla travbanor som är anslutna till Svenska Travsportens Centralförbund (STC)

Doping och konsekvenser vid dopingbrott

Om en tränare eller annan ansvarig gör sig skyldig till grov doping kan denne bli av sin licens i två år. Samtidigt ges ett besöksförbud på minst två år. Om dopingen anses ha inträffat på grund av oaktsamhet kan ett eller flera straff utmätas. Det kan vara böter, körförbud, anmälningsförbud i ett år eller besöksförbud upp till ett år. Personer som straffar travsporten i allmänhet kan också bli straffade.

Lär dig mer om travregler

Du kan läsa alla travregler på Svensk Travsports hemsida. Där finns också mycket information om olika framgångsrika kuskar och en hel del annat. Liknande information finns hos ATG. Genom att ha bra koll på reglerna blir du också en bättre spelare. Särskilt viktigt är det att veta vilka hästar det är som har en benägenhet att trava i tid och otid. All typ av information gör dig till en bättre spelare.