Hoppa till innehåll

V75

ATG kod

V75 är är en spelform inom trav som lanserades år 1993. Varje lördag kan man spela detta travspel som körs på någon av landets travbanor. Det lämnas idag in flera hundratusentals system vid varje V75-omgång och omsättningen beräknas alltid till tiotals miljoner kronor. Det finns många som analyserar startlistorna i minsta detalj under hela veckan innan lördagens omgång startar. På cirka 20 år har spelet gått från att vara en spelidé till en livsstil.

V75 har länge varit ATG:s främsta produkt och det absolut främsta inom svensk trav idag. De miljoner som är i omsättning fördelas sedan mellan de lyckliga vinnarna. Loppen går alltid på lördagar och kan ses på 23 av Sveriges 33 travbanor. Om du vill se de främsta kuskarna och hästarna i Sverige får du inte missa att se V75 live. Du kan även spela på travet varje lördag och ha chansen på alla miljoner.

V75 har varit aktivt i snart 20 år

V75 gick av stapeln för första gången 1993 och är alltså inte så gammalt som man kanske kan tro. Nu har det växt och blivit mer eller mindre en folkrörelse. Inför varje helg kan du läsa om speltips och prognoser för varje lopp. Folk tävlar om att dela med sig av sina tips. V75 sänds dessutom på TV varje lördag. ATG har sin egen TV-kanal där du kan följa tävlingarna och det går även att titta på TV4. 

Det finns ett lopp som drar till sig lite extra uppmärksamhet och det är Elitloppet i V75. Det brukar kallas för årets absolut största travhändelse. Loppet körs i Solvalla och det är inte ovanligt att det är över 100 miljoner i prispotten. Elitloppet brukar även få extra uppmärksamhet i TV och i andra medier. Det går alltid sista helgen i maj och är en fantastisk upplevelse att se live. 

ATG play

Målet är att få 7 rätt

För att du ska ha chansen på de där riktigt stora miljonerna måste du få in alla sju rätt. Men det är inte givet att det blir miljonutdelning bara för att du får in alla sju hästarna. Om det bara är favoriter som vinner loppen blir utdelningen inte så hög. Det måste alltså skrälla lite för att du ska ha chansen på de där stora pengarna. 

Ibland blir det även utdelning för de som får sex eller fem rätt. Det beror helt på vilka hästar som vinner och hur många som har prickat rätt. Du kan följa utdelningen direkt på ATG:s hemsida vilket underlättar väldigt mycket. Om ingen får alla rätt går pengarna till en jackpott för den nästkommande V75-omgången nästa lördag.

Vad kostar det att spela V75?

Den totala kostnaden beror helt på hur många hästar du väljer i varje lopp. Ju fler hästar du väljer desto större blir systemet och priset blir också desto högre.

Varje rad, alltså varje vald häst i de olika loppen kostar 50 öre. För att få fram vad spelet kostar multipliceras antalet hästar i de sju olika loppen med varandra och sedan multipliceras det med 0,50 kronor. Om du spelar online behöver du inte fundera på det eftersom du hela tiden ser vad din kupong kommer kosta. Tycker du det blir för dyrt kan du bara plocka bort hästar efter behov. Därför är det smart att börja titta på kupongen redan några dagar innan. Då har du mer tid att analysera de olika loppen. 

Spela själv eller gå med i ett andelsspel

När du ska spela på V75 måste du först göra valet om du vill lämna in en egen kupong eller om du vill låta andra betta åt dig. Det sistnämnda kallas att du lämnar in ett andelsspel. Det är väldigt roligt att ta ut sina egna hästar men det kräver också ganska mycket research och eftertanke. I alla fall om du vill ge dig själv de bästa förutsättningarna. Självfallet behöver du inte tippa helt själv utan kan gå ihop med vänner och familj. 

Vill du ta ut dina egna hästar är det bra att läsa speltips och höra vad experterna tycker. Det kan hjälpa dig väldigt långt på vägen. Kom ihåg att det aldrig finns några säkra lopp utan allt kan hända. Ibland har till och med hästar som 0% har spelat på vunnit ett lopp. 

Välj mellan flera andelsspel

Om du vill göra det enkelt för dig går det vara med i ett andelsspel. Det finns flera sådana om du går in på ATG:s hemsida. Ett exempel är Travstugan som anordnar andelsspel flera gånger i veckan. När du går in på en specifik andel ser du hur mycket det skulle kosta att köpa in sig. Du får sedan välja om du vill vara med i laget eller inte. Vissa kan ha flera andelar för olika belopp. 

Det är viktigt att du agerar snabbt om du hittar en andel som du tycker är väldigt intressant. Vissa är väldigt populära och köps upp snabbt. Du vill inte missa en vinst på grund av att det var fullt i laget.

Black Andalusian horse trotting on snow meadow.

ATG är störst på trav och V75

Även om ATG inte längre har monopol på trav väljer de flesta att lämna in sina kuponger här. V75 börjar i princip alltid vid klockan 16.20 vilket också är tiden för spelstopp. ATG har även flera ombud runt om i Sverige där du kan lämna in spelkuponger. Du har säkerligen sett dem om du till exempel handlar på Maxi eller Coop. Du kan söka efter det närmaste ombudet i din stad. 

ATG har även egna experter som kan ge dig väldigt mycket information om varje häst i samband med att du ska lämna in kupongerna. På nätet är det också lite lättare att förstå sig på talongen. Där behöver du bara klicka i de hästarna du vill ha med i varje lopp. Då ser du samtidigt information som odds, resultat i tidigare lopp samt en liten kommentar från experterna. 

Låt Harry Boy göra jobbet åt dig

Ett annat typ av spel som är väldigt populärt när det gäller just V75 är att lämna in en Harry Boy. Då låter du precis som vid ett andelsspel någon annan tippa åt dig. Dock är du själv på en Harry Boy och behöver inte dela vinsten med andra som har köpt in dig. 

Vill du ha chansen på en större vinst ska du välja en Harry Boy chans. Då kommer datorn ta ut lite fler skrällar vilket skulle ge en högre utdelning. Det är svårare att få in denna kupongen men det kan alltså löna sig. Det beror på hur stor risk du är villig att ta. Vill du satsa på ett lite säkrare kort finns även Harry Boy favorit där den istället plockar ut favoriterna. 

Sist men inte minst finns det en Harry Boy original. Det är alltså en blandning av båda de andra kupongerna. Det finns flera exempel på spelare som har vunnit stort på en Harry Boy så det är absolut inte omöjligt.

Vanliga frågor och svar om V75

V75 körs varje lördag och under ett år går det på 23 travbanor runt om i landet. Du kan alltså välja allt från Malmö till Umeå.

Den måste vara inlämnad innan loppet börjar. Den normala tiden är 16.20 men vid extralopp kan det vara annorlunda.

Då får du plocka in din första reserv. Det kan antingen vara en reserv som du valt ut själv eller som datorn har valt ut åt dig. Om två hästar utgår så får du plocka in två reserver och så vidare.