Hoppa till innehåll

Travhästar

  • av
Travhästar

Om du är ny inom travsporten finns det mycket kunskap du behöver ta del av. Hur mycket vet du exempelvis om själva huvudpersonen: Hästen. Vet du vad som skiljer ett varmblod från ett kallblod? Vet du hur viktig stamtavlan är? Känner du till tecknen du ska hålla utkik efter, för att veta om en häst mår bra eller dåligt? Nej, vi trodde väl inte det. Men nu ska vi berätta.

Varmblod och kallblod

Det är mycket populärt med trav i Sverige. Varje år anordnas över 900 arrangemang som besöks av över 1.3 miljoner människor. Tillsammans med USA och Frankrike räknas Sverige till en av de främsta travnationerna. Det finns ca 100 000 travhästar i Sverige. Bland dessa finns två ”raser”. De är varmblod och kallblod. Varmblodens anses lite ädlare och är snabbare än deras kallblodiga släktingar.

Varmblodstravaren

90 000 av de registrerade travhästarna i Sverige är varmblod. 18 000 av dem är aktiva travhästar. DE varmblodiga hästarna är dominerande inom travsporten. 90% av de 9000 lopp som körs per år är för varmblod. Den svenska varmblodstravaren är i grunden ingen egen ras. Det är i stället en blandning av franska och amerikanska travargener. Den moderna travhästen har avlats fram och utvecklats i över 200 år. Varmblod är större och snabbare än kallblod.

Kallblodstravaren

Kallblodet härstammar från den gamla nordsvenska arbetshästen. Dessa har alltid funnits i två varianter, en tyngre och en lättare. Det är den sistnämnda grenen vi ser en utveckling av på travbanorna. Det finns ca 10 000 kallblodstravare i Sverige. Tillsammans med Norge och Finland har Sverige de enda kallblodstravarna i världen, Kallblodet är populär i utbildningssammanhang, tack vare sin energi och pålitlighet. I Sverige tävlar kallbloden oftast i de norra delarna.

Stamtavlan

Förutom god träning och skötseln är stamtavlan en av de viktigaste aspekterna för en framgångsrik travhäst. Pappan anses vara viktigast. Man tro dock också att mammans och morfaderns gener är viktiga för att avla fram en avelshäst. Många framgångsrika travhästar blir avelshästar efter att de slutat med tävlingslivet. I övrigt menar många experter att en blandning av amerikansk och fransk travhäst ger de bästa förutsättningarna.

Fysik

För att räknas som renrasigt kallblod får den max ha 1/8 varmblod i sig. Hingstar har generellt bättre kapacitet än ston. Det beror delvis på muskeluppbyggnad samt att ston brunstar en gång per månad. Mankhöjden betyder distansen mellan manken och marken. Genomsnittlig mankhöjd för travhästar är 156 cm. Högre hästar har en liten fördel de oftast tar längre steg. Dock så krävs bättre fäste för hovar, vilket kan skapa problem i loppen.

Psyke

Även hästar kan ha ”löphuvud”. En häst som har det tycker om att tävla och visar glädje och självförtroende på banan. Stressade och oroliga hästar presterar sämre på banan. Ofta har mindre hästar ett något starkare psyke än de större. De påverkas inte i samma utsträckning av yttre faktorer som startspår och omgivning. Leta efter hästar med löphuvud när du ska spela på dem.

Träning

Det råder delade meningar om hur en häst tränas bäst. Alla tränare och kuskar vill samma sak med sin träning. De vill ha en häst som har bra teknik, som är snabb, uthållig och som har ett bra psyke. Ett vanligt träningssätt är att köra rakbana några gånger i veckan. Det tränar upp snabbheten. Man kombinerar detta med att låta hästen springa i uppförsbacke, vilket tränar upp muskulaturen.

Grundutrustning för travare

Vid sidan av en fin stamtavla och bra träning har kuskarna även tillgång till olika typer av utrustning. De har det för att ytterligare förbättra hästens prestation. Till grundutrustningen hör sånt som alla travhästar har. Det är sele, handstropp (som kusken håller i) och bett i hästens mun som gör det möjligt att styra. Sedan finns annan utrustning för att försöka förbättra hästen.

Extrautrustning för travare

  • Skor och tyngder, för att hitta den perfekta balanser.
  • Bomull: Används i öronen på hästar som kan bli lite hetsiga. Sitter ofta i snöre så att det kan dras ut vid upploppet. Det ger hästen extra energi.
  • Huvudlag: Hel- och halvstängda. Begränsar hästens syn vilken ger bättre fokus.
  • Senskydd: Skyddar hästens framben från slag från andra hästars ben.
  • Tåvikter: Sätt på framsidan av hästens hovar. Ger lite längre steg.

Tecken på välmående hästar

Det finns några tecken du kan hålla utkik efter, för att hitta vinarhästarna. Vissa av tecknen är väl synliga under uppvärmning.

  • Hästens öron är spetsade och svansen slår som en kvast.
  • Hästen rör sig rytmiskt, elegant och spänstigt.
  • Hästen verkar ha krafter kvar hela loppet.
  • Travet är rent och i takt, övergår inte i galopp.

Tecken på icke välmående hästar

Likaså ska du hålla kolla på vilka hästar som inte har sin bästa dag. Även favorithästar kan ha en dålig dag. Om du vet vad du ska titta efter så kommer du märka det.

  • Hästen övergår till galopp under loppen.
  • Hästen verkar sakna löphuvud och ger inte allt i loppen.
  • Hästen verkar ha ett hårt bett och tycks svåretstyrd.
  • Ryckiga, orytmiska rörelser

Spela på travhästar

I Sverige är Travsport en av de största sporterna. Det är också en sport som är mycket populär att spela på. Att spela på trav kan du göra hos ATG, Svenska Spel och flera andra privata spelbolag. Det finns flera olika sätt att spela på. Dels kan man spela som poolspel med ex. V75 och V64 hos ATG. Hos andra spelbolag spelar man vanligen på vinnare, plats eller head-to-head. När du spelar på trav i Sverige måste du registrera dig med BankId.