Hoppa till innehåll

Så spelar svenskarna 

  • av
Val av betalningsmetod på onlinekasinon: En guide till de bästa alternativen

Kalle Grill är docent och universitetslektor i filosofi vid Umeå universitet. Han menar att det är viktigt, även som vuxen, att leka för lekandets skull. Han menar att många skulle må bättre och sprida mer glädje om vi bejakade vår lekfullhet. Detta då leken gör det möjligt att vara spontan och testa saker utan en tanke på hur det uppfattas eller någon vetskap på förhand om vad det kan leda till. Enligt Grill kan vi öva upp förmågan att leka genom att undanröja inställningar som står i vägen för lek såsom stress, oro inför andras uppfattningar eller en alltför stor upptagenhet med att sträva efter långsiktiga mål. Ett sätt att införliva mer lek i vardagen är att ägna sig åt något spontant, kreativt och prestigelöst där man låter vad som är kul i stunden leda en framåt. Ett sätt att göra detta är att ägna sig åt spel av olika slag. I det här inlägget kikar vi närmare på hur svenskarna spelar. 

Så spelar svenskarna 

E-sport

Sällskapsspel i all ära (vi kommer för övrigt till det lite längre ned), men den moderna svensken spelar numera allt fler spel i digitala miljöer. Digitaliseringen har breddat spel begreppet väsentligt och med uppkomsten av en uppsjö av olika digitala plattformar för poker finns många av de spel som spelas av svenskar på nätet idag och omfattar poker och slots samt annan e-sport. E-sport eller elektronisk sport är ett samlingsnamn för tävlingar inom ramen för datorspel och spel på konsol. Den kan liknas vid traditionell sport på så vis att spelare tävlar i olika spel och att det finns ett underhållningsmoment och en gemenskap. Därutöver ägnar sig svenskarna åt en hel del andra spel i digitala miljöer och bland favoriterna hittas bland annat Minecraft och Grand Theft Auto V som sägs ha sålt över 100 miljoner exemplar runt om i världen, tätt följt av populära Wii Sports som sålt i nästan 83 miljoner exemplar. 

Sällskapsspel

Tjusningen med sällskapsspel har inte gått svenskarna förbi, digitalisering och e-sport till trots. Det är trots allt en av de mest enkla, roliga och sociala aktiviteterna man kan ägna sig åt. I de flesta svenska hem finns idag i vart fall ett par sällskapsspel som tas fram vid högtider eller sociala sammankomster. Varje gång vi spelar hedrar vi dessutom våra förfäder eftersom spelandet går långt tillbaka i tiden. Arkeologiska fynd pekar på att man i de tidiga högkulturerna spelat med enklare spelbräden och pjäser av sten, glas och ben. I samband med industrialismen på 1800-talet fick denna tradition större spridning då man började massproducera och marknadsföra olika spel och sällskapsspelen blev ett självklart inslag i hem runt om i världen. På 50-talet fick sällskapsspel som Alfapet, Finans och Sjörövarön ett rejält uppsving i Sverige och spelbranschen blev den mångmiljonindustri den är idag. Bland de sällskapsspel som är mest poppis bland svenskarna hittas klassiker som frågesporten Trivial Pursuit, strategiskt kluriga Monopol och kortspel som Finns i Sjön och Uno. Kanske är det enkelheten i ett sällskapsspel och det faktum att det finns något för alla som lockar!

Schack

Schack är ytterligare ett spel med uråldriga anor som är populärt bland svenskar. Spelet sägs ha uppkommit i Indien på 600-talet och sedermera spridit sig till dåtidens Persien. Efter att araberna bekantat sig med reglerna ändrades spelet något och nådde slutligen Europa med de arabiska erövrarna och senare till Sverige. Enligt uppgifter från Sveriges Schackförbund kan cirka 8,7 miljoner svenskar spela schack och en kvarts miljon svenskar är schackintresserade och följer regelbundet schacknyheter i pressen eller på nätet. Därutöver har Sveriges Schackförbund, som är en medlemsorganisation, cirka 40 000 medlemmar som fördelas på 1 000 klubbar runt om i landet. Schacken är därmed levande i allra högsta grad på den svenska spelscenen. Kanske fick spelet också ett visst uppsving i samband med lanseringen av Netflix populära serie Queen’s Gambit för några år sedan där schackvärlden skildrades på ett fängslande sätt och vi fick följa det kvinnliga schackproffset Beth Harmons väg mot toppen.