Hoppa till innehåll

Kuskar

  • av
Kuskar

Som bekant består ett ekipage inte bara av en snabb och duktig häst. Det måste finnas en kusk som kontrollerar detta kraftpaket. Kusken är helt enkelt den som styr ekipaget. Traditionellt var kusken någon som körde häst och vagn. I takt med att denna yrkesgrupp försvunnit, innebär begreppet oftast en person som kör travhästar.

Kuskar i Sverige

Det finns ungefär 7000 personer som äger travhästar i Sverige. Utav dessa är cirka 400 A-tränare. Det är samma sak som professionella tränare. 5 500 är b-tränare. Det brukade kallas amatörtränare men den termen används inte längre. En stor del av tränarna har också körlicens, vilket är ett bevis på att de är körsvenner, alltså en person som kör travhästar.

Kända svenska kuskar

Sverige har en tradition av att producera mycket duktiga kuskar. Vi är en av världens bästa travnationer och det märks bland våra kuskar. Några exempel är Stig H Johansson som körde in över en halvmiljard i prispengar. Vår förste stjärnkusk var Sören Nordin som var den första svensk som vann Prix dÀmérique. En annan aktiv kusk är Björn Goop hör till världens bästa travkuskar. När du ska spela på ATG och annat trav, bör du alltid ha koll på kusken.

Körlicens

Travhästar har körlicenser, precis som med fallet med fordon. De finns också i olika nivåer. Förutom den professionella nivån (a-licens) finns även d-licens som är en amatörlicens. Den hålls av ca 500 kuskar. F-licens är en licens för ungdomar och det finns ca 50 som har den. G-licens är en lärlingslicens för personer som arbetar för kuskar med fler än 400 lopp föregående år. Det finns även Montélicens som ger dig rättighet att rida i tävling.

Catchdrivers

Catchdriver är en ganska ny företeelse i Sverige. Det är en kusk som vanligtvis inte har några egna hästar. I stället hyr han eller hon ut sina tjänster åt andra hästägare. Catchdrivers kör alltså för andra. De är som ett bemanningsföretag inom travsport. Betalningen är en grundavgift samt en viss procent av de eventuella vinstpengarna. Kända svenska catchdrivers är ex: Torbjörn Jansson (Solvalla), Örjan Kihlström (Solvalla) och Bo Eklöf (Bergsåker).

Travtränare och skötare

Det finns ca 1 000 personer i Sverige som jobbar heltid med att ta hand om travhästar. De som jobbar professionellt med att träna travhästar har ofta många hästar på sin gård, eller i sitt stall i nära anslutning till travbanan. Det är tränaren som har det yttersta ansvaret för att hästen sköts rätt och mår bra. Samtidigt är det tränaren som bär ansvaret vid exempelvis dopingfall.

Tränares och skötarens inverkan på resultat

Det händer att tränare/skötare och kusk samma person. Det gäller framför allt i de lägre tävlingsnivåerna. Denna person har såklart stor påverkan på travhästens resultat. Tränings och behandling av hästar skiljer sig såklart mellan olika ekipage och tränare. Hästar som får en ny kusk får ofta en liten energikick och presterar bättre. Det gäller framför allt om de gått från en amatörtränare till en mer professionell kusk.

En bra kusk är A och O

Att ett ekipage framförs av en bra kusk är såklart extremt viktigt. Det har stor inverkan på hästens framgångar. Några egenskaper hos bra kuskar är:

  • Känner till hur de andra hästarna springer.
  • Vet hur man hanterar stressiga situationer under ett lopp.
  • Har en bra uppfattning om hästens vinstchanser. Kolla alltid in kuskintervjuer när du ska spela!

Slutligen – en bra kusk har ett välfungerande samspel med hästen. Kusken är den som får hästen att känna sig trygg och ta fram sin bästa prestation.