Hoppa till innehåll

Autostart vs Voltstart

  • av
Autostart vs Voltstart

När du ska börja med trav finns det många begrepp att lära sig. Här kommer två till autostart och voltstart. Det är kort och gott två olika startmetoder för start. Hästar och kuskar är individer med olika egenskaper. Det innebär att du som spelare måste känna till och analysera detta. Här kommer kort info om de olika starttyperna.

Vad är autostart?

Vid autostart är 15 hästar uppställda i två rader bakom en bil. Första raden består av spår 1 till 8. De kallas framspår. Spår 9 till 15 kallas bakspår och består således av raden bakom framspår. Var en häst hamnar beror på lottning. Den äger rum så snart startanmälan gått ut. Bästa spår vid autostart, eller bilstart som det också kallas, beror på vilken typ av häst det är.

Optimal placering vid autostart

Startsnabba hästar gynnas av framspår och då gärna innerspår. Då måste hästen även vara snabb nog att försvara sin ledning. Läs på hur hästen presterat från innerspår tidigare. För långsamma hästar är däremot innerspår och framspår inte optimalt. Utvändiga spår kan vara bättre för hästar som är starka snarare än snabba. ATG och deras lopparkiv, travsajter och tidningar är dina vänner när det gäller att undersöka detta.

Startspår och statistik vid autostart

Normalt anses hästarna längst ut ha sämst startposition. På vissa banor kompenseras detta genom att startbilen har vinklad vinge. Det ger en fördel på 1.65m mot hästarna i innerspåren. Statistiskt är det spår 5 som har flest vinnare, följt av spå 4, 3, 2 och 1. Det statistiskt sämsta spåret är spår 12. Spåren 13-15 är inte inräknade eftersom ett lopp sällan har fler än 12 hästar.

Vad är voltstart?

Man använder inte startbil i voltstart. I stället samlas hästarna i olika såpkallade volter. Volterna cirklar runt och vänder upp i körriktningen, motsols under startkommandot ”Klart, ett, två, kör”. Normalt belastas hästar som vunnit med ett tillägg. Det ges 20 meter per tillägg för att göra loppen jämnare. Spår 2 och 4 kallas snäva spår. Spår 6 och 7 kallas för springspår.

Vilket spår är bäst vid voltstart?

Återigen beror det helt och hållet på hästens egenskaper. Osäkra hästar gillar inte spår 3 och 4. De är snäva vilket kan få hästen att känna sig instängda och börjar galoppera. Snabba och stabila hästar föredrar springspår. De har längre anlopp i volten på springspår och får en flygande start. När långsamma hästar hamnar i springspår missgynnas de. Det beror på att risken att bli hängande är större än att hamna i ledning.

Sammanfattning

När du planerar ditt spel är det många faktorer att tänka på. Statistiken hjälper en del när du ska bedöma hästar och kuskar i förhållande till starttyp. Men det finns fler faktorer att ta hänsyn till. Hur ser banan ut idag? Hur brukar kusken prestera på denna typ av spå och på denna typ av bana? Läs på ordentligt och förlita till lite till turen.