Hoppa till innehåll

Spel på hästar

  • av
Spel på hästar

När man pratar om att spela på hästar i Sverige är det framför allt trav man menar. Men det finns även galopp och andra varianter. Just trav är faktiskt en av Sveriges populäraste sporter. Det anordnas mer än 900 arrangemang varje år. Travbanorna får 1.3 miljoner besökare. I den här artikeln ska vi titta på travsport, och andra sätt att spela på hästar i Sverige.

Travsportens historia

Hästtävlingar har troligen funnits i alla tider. Travsporten däremot härrör från början av 1800-talet. Då anordnades tävlingar i Frankrike och USA. I Sverige började vi med travsport under den senare delen av 1800-talet. 1882 startades det första travsällskapet. 1900 bildades den första riksorganisationen. 1907 invigdes Jägerso. Den är i dag Sveriges äldsta travbana. Förutom Sverige är trav en stor sport i USA, Frankrike, Italien och Australien.

Hur spelar jag på trav?

När man spelar på trav och även galopp är det oftast varianter av vinnare, plats eller head-to-head (H2H) som gäller. Vinnare är så enkelt som det låter. Du väljer vem som vinner ett lopp eller vilka som vinner att antal lopp. När du spelar plats ska hästen hamna på plats 1-3. Plats 1 ger bättre odds. H2H är i stället en kamp mellan två utvalda hästar, vem som först tar sig över mållinjen.

Elitloppet och Paralympiatravet (fd. Olympiatravet)

I svenskt trav är det två tävlingar som utmärker sig lite extra. Dessa är Elitloppet och Olympiatravet och de lockar alltid en stor publik. Elitloppet är Sveriges största travlopp. Det körs alltid på Mors Dag, sista helgen i maj. Paralympiatravet är en årlig travserie för varmblodstravare. Finalen hålls alltid på Åbytravet i Mölndal. Tävlingen är det första storloppet för den svenska travsäsongen. Kring båda evenemangen erbjuds mängder av bets och spel.

Vad är galopp?

Galopp är en form av hästkapplöpning. Den utövas i hundratals länder världen över. I galopp tävlar ett antal hästar på en gräs- eller sandtäckt bana. Varianter finns med eller utan hinder. Ryttarna kallas för jockeys. Det vanligaste spelet på galopp är vinnare. Där kan man spela på en eller flera hästar. Men, du kan även spela på plats. De största galopptävlingarna hålls i Storbritannien, Frankrike och USA.

Vilka typer av spel finns det?

Vilka typer av spel som finns är lite beroende på vilket spelbolag du väljer. Förr i tiden var det endast hos ATG man kunde spela på hästar. Sedan 2019 kan man dock spela på hästar på flera spelbolag med svensk licens. ATG är fortfarande störst när det gäller hästsport men numera finns det många andra intressanta alternativ.

Poolspel

Det är inte bara Stryktipset, Topptipset, Powerplay och liknande som är poolspel. Även inom hästsporten finns det. Några exempel är ATGs V75, V64 och V4. Gemensamt för poolspel är att alla insatser samlas i en pott. Därefter finns det olika vinstnivåer där vinnarna får dela på en procentuell andel av potten. Finns ingen vinnare i exempelvis högsta vinstpotten, kan den läggas till nästkommande spelomgång. På så sätt skapas högre vinster.

Rörliga odds

Om du spelar på rörliga odds kan du aldrig vara riktigt säker på ditt odds, för efter spelstopp. Oddset är dynamiskt och ändras utefter spelmönstret. Blir exempelvis hästen mycket spelad sjunker oddset. Samma sak gäller för det motsatta. Verkar hästen bra på uppvärmningen brukar oddset och sjunka snabbt. Rörliga odds är mycket vanliga, vid spel på hästar.

Fasta odds

Fördelen med fasta odds är att du alltid får oddset du spelar på. Spelbolaget kan inte gå in och ändra oddset i efterhand. Om du är påläst och har lite tur kan du göra en fin förtjänst. Fasta odds presenteras normalt en eller ett par dagar innan spelstopp. Du kan spela på fasta odds hos ett flertal spelbolag.

Var kan jag spela på trav och galopp?

ATG och Svenska Spel är de stora aktörerna när det gäller trav och andra hästspel. Det är bara på ATG som du kan spela poolspel som V64, V75 och V86. Svenska Spel erbjuder även de en variant på poolspel, som kallas High Five. Det finns även andra spelbolag där du kan spela på hästar. Där finns normalt inte poolspel. Här är det oftast varianter av vinnare och plats som gäller.

Tips när du spelar på hästar

Det viktigaste tipset om du är nybörjare är att lyssna på experter och spela med små insatser. Experter hittar du online och i tidningar. De lägger timmar på att kolla tidigare lopp och även prata med kuskar och tränare. Det ger dem en klar fördel och många delar dessutom med sig av sina tips. Sedan bör du inte satsa för mycket pengar. Du kommer förlora oftare än du vinner. Väl insats därefter.

Tänk långsiktigt och leta efter spelvärde

Det tar ofta flera år för aktiva spelare att vinna en storvinst. Du måste ha tålamod. Trav är lika mycket kunskap som ren tur. Även duktiga kuskar tar fler beslut och hästar underpresterar. Tänk långsiktigt och hitta spelvärda hästar. Det är de som vars vinstchanser underskattas. Även här tar det tid men till sist skräller det. Spelvärda hästar har möjlighet att ge långsiktiga resultat.

Läs på

För att hitta de där spelvärda hästarna måste du läsa på. Kolla i lopparkiv för att kolla tidigare lopp på olika banor. Det kan ger dig en känsla för var på formkurvan hästen befinner sig. Kolla vilka hästar som är under- respektive överspelade. Analysera vad statistiken avslöjar. Kolla hur många gånger en häst har vunnit i ledningen. Tar reda på allt du kan. Besök travbanor och läs på travsajter / i travtidningar. Det ger dig ett litet men viktigt övertag.

Sammanfattning

Travsport har under en lång tid varit både en av Sveriges mest populära sporter, samt en av de sporterna vi spelar mest på. Galopp har inte riktigt nått upp till den populariteten men är stort i övriga världen. I Sverige kan du spela på hästar på ATG, Svenska Spel samt numera även hos flera privata aktörer. När du spelar på trav och andra hästsporter kan du välja mellan flera olika typer av spel. Exempel är vinnare och plats.