Hoppa till innehåll

Nybörjarguide Trav

  • av
Nybörjarguide Trav

Att spela på trav har traditionellt varit något man gör på ATG. Antingen har man gjort det online eller hos spelombud. Sedan spellagen ändrades 2019 är så inte längre fallet. Nu finns det fler spelbolag som erbjuder spel på hästar. Däremot kommer vi i denna guide framför allt inrikta oss på spel hos ATG. Det är trots allt där de högsta prispotterna finns.

Hur spelar jag V75?

V75 är det största travspelet vi har i Sverige. Det är det som omsätter mest. Helt enkelt är det där du kan vinna mest pengar. I V75 ska du tippa vinnaren i sju lopp. Normalt är det vinst på 7, 6 och 5 rätt. Prispoolen fördelas med 40% till de som har sju rätt, 20% till de med sex rätt och 40% till de med fem rätt. Du lämnar in ditt spel på ATGs hemsida eller via deras ombud.

Liknande spel

ATG har flera liknande spel som V75. I V86 är det åtta lopp som ska tippas i stället för sju. Här är det vinst på 8, 7 och 6 rätt. Radpriset är något lägre än V75. Övriga poolspel från ATG är exempelvis V64, V65, V4 och V3. Ju färre vinnare som ska tippas, desto högre blir radpriset. Vinstsummorna är också betydligt lägre på andra spel än på V75.

Dagens Dubbel

Dagens Dubbel är ett systemspel där du ska hitta vinnaren i två utvalda lopp. Vinst ges om du prickar rätt häst i båda loppen. Din insats gånger oddset i Dagens Dubbel bli din vinst. Du kan markera flera hästar. Det är att gardera sig och ger en dyrare spelkupong. Vid sidan av V75 och V86 är Dagens Dubbel det populäraste travspelt. Rekordodds och vinst är än så länge är från 2019. En kupong gav då 4989 gånger pengarna.

Vinnare, tvilling, plats och trio

Det finns ytterligare några populära spel från ATG. I varje travlopp går det att spela på vinnare, plats, trio och tvilling. I vinnare ska du helt enkelt hitta vinnaren i loppet. Oddset sätts av en så kallad totalisator. Spelas en häst mycket får den lägre odds och tvärtom. I trio och tvilling ska du spela på de tre alternativt två första i ett lopp. Vid platslopp ska du tippa på en häst som du tror hamnar inom topp tre.

Jackpot och högsta vinst

Om ingen spelare vinner på sju rätt (V75), eller om utdelning blir lägre än 15 kr per spelare i de andra vinstgrupperna, skapas en jackpot. Då förs pengar över till nästa spelomgång. Jackpotkallas det alltså när sju rätt innehåller extra mycket pengar. Det kan även bli jackpot på V86, V64 och V65. Högsta vinsten hittills är när en ensam vinnare plockade hem 67,3 miljoner.

Andelsspel

Flera av ATGs poolspel går att spela tillsammans i så kallade andelsspel. Det går att köpa andelar både på ATG online eller hos spelombud. Priset kan variera. Normalt består ett andelsspel av tio andelar. Fördelen är att du är med i betydligt större spel. Du får betydligt högre vinstchanser. Normalt brukar dessutom den som lägger spelet vara väldigt påläst och kunnig.

Var kan jag spela på trav?

Vi har hittills riktat in oss på ATG. Det är den naturliga platsen att spela på trav. Men, sedan 2019 är det fritt för andra spelbolag att erbjuda spel på trav. Poolspel som V75, V64 med mera finns endast hos ATG och även Svenska Spel har en variant. Hos övriga, privata spelbolag spelar man vanligen på vinnare eller plats. Övriga spelbolag har ofta fasta odds att spela på, vilket är en fördel för dig som spelare.

Tips när du spelar på trav

Trav är både ett kunskaps- och ett turspel. Det lönar sig helt klart att vara påläst om kusk och häst. Man behöver dock ha lite tur också. Både kusk och häst kan ha en dålig dag och underprestera. Här bjuder vi på några tips till.

  • Börja med låga insatser när du börjar spela.
  • Lyssna och läs på medan du skaffar dig erfarenhet.
  • Ha tålamod. Du vinner inte varje vecka.
  • Kolla mycket på trav, via tv eller på plats.

Sammanfattning trav

Trav är en av våra mest populära Sporter, både när det gäller antalet tittare och antalet spelare. Du kan spela på trav både hos ATG, Svenska Spel och andra privata aktörer. De förstnämnda erbjuder poolspel och andelsspel. De sistnämnda erbjuder fasta och ibland lite bättre odds. Lär dig spelet innan du lägger några högre insatser. Lycka till!