Hoppa till innehåll

Prix d´ Amérique

  • av
Prix d´ Amérique

Prix d’Amérique körs på Hippodrome de Vincennes i Paris den sista helgen i januari varje år och anses vara världens största travlopp. Endast ston och hingstar får vara med och tävla.

Det första loppet kördes 1920 och var menat som ett sätt för Frankrike att hylla amerikanarna för deras insats under första världskriget. Loppet körs över 2700 meter och de hästar som får vara med och tävla är ofta äldre och har tjänat in över 1,5 miljoner euro eller så har de kvalat in genom att delta i ett av de sex olika kvalloppen. Sedan dess början så har loppet körts varje år med undantag under 1940-41 då loppet ställdes in på grund av andra världskriget. Som världens största travlopp så får det självklart stor uppmärksamhet över hela världen och du kan hitta ATG resultat på flera olika ställen.

Vad är Prix d’Amérique?

Loppet kom till som en hyllning till amerikanarnas insats under första världskriget och den första upplagan kördes för 100 år sedan i 1920. Sedan dess så har loppet fortsatt att köras den sista söndagen i januari varje år, med undantag 1940-41 då man var tvungen att ställa in på grund av andra världskriget. Själva loppet är endast öppet för ston och hingstar, vilket betyder att valacker inte får delta. För att få vara med och tävla så krävs det att du antingen lyckades kvala genom en av de sex kvalloppen eller att hästen ifråga har lyckats tjäna in över 1,5 miljoner euro över sin karriär. Med andra ord är loppet kanske främst öppet för lite äldre hästar.

Loppet körs alltid på Hippodrome de Vincennes i Paris.

Svenska vinnare på Prix d’Amérique

Som man kanske kunde vänta sig av ett travlopp i Frankrike så är det också franska ekipage som har dominerat vinnarna på detta lopp under året. Det skulle dröja ända fram till 1950 innan det första svenska ekipaget, bestående av Sören Nordin med hästen Scotch Fez, skulle kamma hem vinsten under detta anrika lopp. Dock skulle det efter det dröja ända fram tills 1973 innan nästa ekipage bestående av Berndt Lindstedt med hästen Dart Hanover skulle lyckas hitta in på vinstpallen igen.

Under 1995 så skapade Helen A. Johansson tillsammans med hästen Ina Scot historia på flera olika plan genom att inte bara vara den första kvinna att tävla på Prix d’Amérique utan också den första kvinna att kamma hem segern.

Ytterligare två svenskar, Gigant Neo och Maharajah, skulle kamma hem segern under de följande åren. Gigant Neo fick plocka ut sin seger i efterhand efter att det avslöjats att den franska vinnaren hade testats positiv för doping.

Efter Maharajahs vinst så fortsatte fransmännen att ligga i topp under de följande tre åren innan Björn Goop tillsammans med hästen Readly Express lyckades ta tillbaka prispokalen. Björn Goop skulle kamma hem sin andra seger under loppet i 2020 tillsammans med favoriten Face Time Bourbon.

Hur kan man se Prix d’Amérique?

Om du vill kunna se loppet på plats så kostar en enkelbiljett till evenemanget 10 euro. Väljer du att köra bil så går priset på parkering i på runt 8 euro. Dock är det ofta fullt med bilar runt Vincennes under denna tid vilket innebär att du kan behöva spendera en hel del tid innan du hittar plats. Man brukar istället rekommendera att ta en Über en pendeltåget till banan från ditt boende. Om du planerar att ta tåget så är det viktigt att du ser till att hoppa av på rätt station. Många gör misstaget att hoppa av vid Vincennes vilket tyvärr innebär en väldigt lång promenad innan du kommer till banan. Istället bör du hoppa av vid Joinville-le-Pont. Under tävlingsdagarna så arrangerar man även bussar mellan stationen och Vincennes.

Hur kan man spela på Prix D’Amérique?

Det finns flera olika alternativ för att spela på Prix d’Amérique. För de bästa oddsen så kan du spela förhandsspel veckor eller till och med månader innan själva loppet körs. Anledningen till detta är att det inte finns någon 100% garanti för att hästen ifråga faktiskt kommer att starta. Till skillnad från om du spelar direkt på banan eller hos ATG så får du inte några pengar tillbaka om hästen skulle strykas när du spelar på just förhandsoddsen.

Beroende på vilket spelbolag som du väljer att spela hos så finns det flera olika marknader som du kan spela bland. Vissa spelbolag erbjuder också olika specialspel ju närmare start du kommer. Till exempel så kan du spela på om huruvida den vinnande hästen är svensktränad eller inte. Ofta kan du också spela på så kallad ”head-to-head” vilket betyder att du väljer ut två hästar som ska tävla mot varandra och om hästen som du valt som vinnare hinner i mål före den andra så har du vunnit.

ATG resultat hos Prix d’Amérique

Om du inte är ute efter att se loppet live så kan du väldigt enkelt hitta information om vem som vunnit så snart loppet har avgjorts. Om du har spelat hos ett spelombud eller bolag så kan du dels få information om vinster direkt hos dem, men självklart finns också all information även hos ATG på deras hemsida eller i deras app. Där kan du också se loppet live eller i efterhand om du skulle vilja det.

Vem får tävla i Prix d’Amérique?

Som man kanske kunde vänta sig så finns det flera olika faktorer som bestämmer huruvida en häst får vara med och tävla eller inte. Med andra ord så får inte just vem som helst vara med. Det finns flera olika sätt att kvalificera till tävlingen. Antingen måste hästen ifråga ha sprungit in mest pengar eller samlat in tillräckligt mycket poäng i B-loppen. Ett sista alternativ är att helt enkelt vinna ett av de utvalda B-loppen där man är garanterad en plats i Prix d’Amérique. Nu för tiden kör man totalt sex kvallopp och de hästar som lyckas kamma hem segern i Criterium Continental och Prix Tenor du Baune är direktkvalificerade.

Det är också endast hingstar och ston som får vara med. Med andra ord så får inga valacker delta.