Hoppa till innehåll

ATG Hockeyettan

  • av
ATG Hockeyettan

Hockeyettan, eller ATG Hockeyettan som det också är känt, tillhör den tredje högsta divisionen i ishockey i Sverige. Från och med säsongen 2015-16 så bestod ligan av 46 olika lag som delades in i fyra olika grupper beroende på geografi; Norra, Södra, Västra och Östra. De bästa lagen bland dessa grupper går sedan vidare för att spelas mellan två olika serier; Södra och Norra. De lag som finns kvar går sedan vidare för att spela i Vårettan som sedan 2021-22 även denna spelas i två olika serier. De två bästa lagen här går sedan vidare för att spela direkt i slutspelets semifinal.

Hockeyettan var tidigare känt som Division I innan det genomgick ett namnbyte 2014 och blev Hockeyettan istället. Från början så var Division I den beteckning man använde för den högsta serien från och med 1944, men det ändrades i och med serieomläggningen 1975 då andra divisionen istället fick ta över namnet Division I. När man senare gjorde ytterligare en serieomläggning 1999 så var det istället tredje divisionen som fick ta över denna beteckning.

Hockeyettans format

Från och med säsongen 2015-16 så består ligan av totalt 48 olika lag som är uppdelade i fyra olika grupper geografiskt; Norra, Södra, Östra och Västra. Varje grupp består av totalt tolv olika lag. Varje klubb spelar mot varandra två gånger – en hemmamatch och en bortamatch. Efter det så bildar de bästa fyra lagen inom varje grupp två nya grupper; Norra och Södra. Vid det här laget så spelar sedan samtliga lag inom Allettan-grupperna ytterligare en hemma och bortamatch mot de andra lagen, medan de kvarvarande 8 lagen i startgrupperna spelar mot varandra ytterligare en gång i följande serier.

Vad händer efter säsongen?

Vinnaren av varje Allettan-grupp kvalificeras automatiskt att spela i Hockeyallsvenskan. De lag som hamnade på 2-5 plats, tillsammans med de 1-2 bästa lagen från de ursprungliga grupperna spelar en playoff om de två sista platserna i Hockeyallsvenskan. De lag som hamnade på 7-8 plats får i sin tur spela en ny omgång mot Division 2 för att återkvalificera sig för Hockeyettan.

Hockeyettans historia

Division I grundades år 1944 och tog då över Svenska Seriens plats som högsta divisionen inom svensk hockey. Från dess att det grundades och fram tills 1954-55 så bestod ligan av tolv olika team där gruppvinnarna spelade mot varandra i en ”bäst av tre”-final där de två lag med sämst placeringar blev nedflyttade. Från och med 1955-56 så ersattes denna typ av final med en dubbel-omgång mellan de två bästa lagen inom varje grupp. Ligan expanderades med två grupper bestående av åtta lag från och med 1956-57. Detta skulle fortsätta fram till 1974-75. I den sista säsongen så tävlade en enda grupp med 16 olika lag mot varandra där de 10 lag med bäst placering gick vidare till att spela i Elitserien som började följande år, medan de kvarvarande sex lagen stannade kvar i vad som skulle bli Division Is nya form, dvs den näst högsta divisionen inom Hockey efter Elitserien.

I den här nya formen så blev Division I en mycket bredare liga som nu inkluderade 49 olika lag varje säsong innan detta nummer minskade till 40 och slutligen 32 under sin sista säsong som näst högsta division under 1998-99. Under hela denna perioden så var ligan uppdelad i fyra olika geografiska grupper där de bästa lagen gick vidare upp till Elitserien och de sämsta blev nedflyttade till Division 2. Från och med 1982-83 så bildade de bästa lagen från varje grupp en ny grupp som de kallade Allsvenskan. Allsvenskan gick senare vidare för att ta över platsen som näst högsta divisionen under 1999-2000, och det var alltså vid det här tillfället som Division I istället hamnade på tredje plats.

Detta resulterade i en enorm ökning av de lag som spelade i Division I som under denna säsongen var totalt 78 stycken. Antalet lag som deltog i Division I skulle senare fluktuera upp och ner under åren för att slutligen fastna på 48 i 2014 i samma veva som när Division I genomgick sitt namnbyte och istället blev Hockeyettan. Från och med detta så delades som sagt samtliga lag upp i fyra olika startgrupper med tolv lag vardera som sedan omorganiserades i sex olika grupper med åtta lag vardera som spelade mot varandra under Vårettan, och detta är också så som det spelas idag.

Under det nuvarande formatets första säsong så beslutade man dock att endast ha elva olika lag i Hockeyettan Norr vilket betyder att den första säsongen spelades med endast 47 lag istället för 48.