Hoppa till innehåll

Kentucky Derby

Kentucky Derby

Kentucky Derby är en tävling som hålls varje år i Louisville, Kentucky i USA. I regel hålls det nästan alltid under den första lördagen i maj och sätter på så sätt punkt för den två-veckor långa Kentucky Derby festivalen.

Loppet brukar också kallas ”The run for the roses” (loppet för rosorna) då vinnaren får ett täcke av rosor draperat över sig efter att loppet avgjorts. Man brukar i USA också kalla det för ”sportens mest spännande två minuter” eller ”sportens snabbaste två minuter” då man beräknar att det är ungefär så lång tid det tar för loppet att avgöras.

Vad är Kentucky Derby?

Loppet hålls som sagt varje år i Louisville, Kentucky i USA och sedan dess början så har det nästan uteslutet hållits den första lördagen i maj. Till skillnad från många andra sportevent under tiden så fortsatte man att köra Kentucky Derby-loppen även under depressions-eran och under båda världskrigen. Det var endast under 1945 och nu senast under covidpandemin i 2020 som man valde att avvakta och flytta derby-racen till ett annat datum.

Loppet springs av 3-åriga fullblodshästar som tävlar om att först ta sig igenom en bana på 2 kilometer. Hingstarna och valackerna bär på 57 kilo vardera medan stona endast bär på 55 kilo.

Kentucky Derby är ett av de största och mest populära loppen i USA och ligger ofta i topp när det gäller besökare. I regel så drar de en mycket större publik än bland annat Preakness Stakes, Belmont Stakes och Breeders Cup. Men racets popularitet stannar inte bara i USA utan det drar även publik från andra delar av världen, inklusive många kändisar. Drottning Elizabeth II är en av dem som själv har besökt Kentucky Derby under sitt besök i USA under 2007.

Kentucky Derby är det äldsta sporteventet i USA med en historia som sträcker sig ända bak till 1875.